Paweł Grabowski

Dyplomowany Mistrz sztuki kulinarnej, laureat konkursu oraz finalista Kulinarnego Pucharu Polski. Od ukończenia Technikum Gastronomicznego w 2006 doświadczenie w kuchni zdobywał w Polsce, we Włoszech, Wielkiej Brytanii i Danii. Wraz z Wiesławem Ambrosem otwierał Hotel Rezydencja gdzie asystując uzyskał pozycję szefa kuchni. Wyjeżdżając za granicę cel był jeden- nauczyć się wydobywania głębi smaku, precyzji i organizacji pracy w restauracjach z gwiazdkami michelin. Odbył staże w takich restauracjach jak Atelier Amaro* w Warszawie, The Ledbury** w Londynie, Dinner by Heston Blumenthal** w Londynie, czy Noma*** w Kopenhadze.
Pracował jako Chef de Partie w Hambleton Hall* w Oakham The Fat Duck*** w Bray, Premium Cdp w Hotelu The Ritz* w Londynie oraz w Geranium*** w Kopenhadze. Po powrocie do kraju jako pierwszy lokal prowadził kameralne Bistro Lconcept 13 rodziny Likus w Krakowie. Obecnie zajmuje się konsultingiem dla restauracji w Krakowie, organizując kuchnię, szło tworząc przy tym autorskie dania. Jest jednym z kucharzy zmierzających ku doskonałości w kuchni. Wyznaje zasadę ze „kuchnia doskonała” istnieje tylko w oparciu o doskonałe produkty. Lubi prostą i precyzyjną formę podania serwując dania o głębokich i niebanalnych połączeniach smakowych. Jest bardzo wymagający i lubi dyscyplinę w kuchni. Uważa ze „najlepsze przed nami”.

Instagram: pawelgrabowski.Chef