Koniec wakacje za 13 dni 
sukcesy uczniów
nasze projekty
nasi partnerzy
41-902 Bytom, ul. Żeromskiego 26, tel/fax: +48 32 2813841, sekretariat@zsgh.bytom.pl


plan lekcji

dziennik

zastępstwa


Międzynarodowy Projekt
Współpracy Szkół  
Leonardo da Vinci.
III edycja projektu II edycja projektu I edycja projektu

Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Bytomiu złożył formularz aplikacyjny do Programu Leonardo da Vinci - projekty stażu zagranicznego dla uczniów/praktyki zawodowe dla młodzieży uczącej się - i pozyskał na realizację Projektu "Praktyka czyni Mistrza" 48 986 Euro (tj. ok. 211 000 zł). W ramach Projektu 14 uczniów klas II i III wraz z opiekunem pojedzie na miesięczna praktykę do Danii, gdzie część zajęć odbywać się będzie w zaprzyjaźnionej szkole Svendborg Erhvervsskole, a część na terenie prywatnych lub państwowych zakładów pracy - hotele, restauracje, szpitale, domy starców.

Celem projektu jest między innymi:
  • Wspieranie uczestników działań szkoleniowych w zdobywaniu i wykorzystywaniu wiedzy, umiejętności i kwalifikacji w nowym środowisku zawodowym, aby ułatwiać im dalszy rozwój osobisty;
  • Umożliwienie uczestnikom poznania środowiska zawodowego, organizacji i kultury pracy w innym kraju, zachęcanie do otwartości i współpracy, wspieranie zdolności adaptacyjnych oraz uwrażliwienie na różnice mentalne i kulturowe.

Polscy uczniowie podbijają Europę

14 uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu powróciło ze stażu zawodowego w Danii, odbywającego się w ramach programu Europejskiego Leonardo da Vinci. Tytuł projektu: "Praktyka czyni mistrza".
Szkoła pozyskała na ten cel środki z funduszy europejskich w kwocie 48 986 Euro (tj. ok. 211 000 zł). Fundusze te pozwoliły na przygotowanie uczniów do odbycia stażu zarówno pod względem językowym, zawodowym jak i kulturowym.
Nauczyciele języka angielskiego, mgr Justyna Woźniak oraz mgr Bartłomiej Polesiak (koordynatorzy Projektu), przygotowali uczniów pod względem językowym, natomiast mgr inż. Robert Majda oraz mgr Krzysztof Brol przeprowadzili dodatkowe zajęcia przygotowujące do pracy w zawodzie. Przygotowanie kulturowe odbyło się pod okiem Dyrektor ZSG-H, mgr Małgorzaty Niewrzeli oraz specjalnie zaproszonego doradcy zawodowego z Danii, Pana Finna Ravna. Dodatkowo uczniowie mieli okazję spotkać się z Honorowym Konsulem Królestwa Danii, Panem Januszem Kahlem, który również przybliżył uczniom kulturę i życie Duńczyków. Ponadto, szkolny pedagog, mgr Małgorzata Simon odbyła z grupą szereg spotkań, podczas których uczniowie poznali m.in. techniki samodzielnej walki ze stresem w trudnych sytuacjach.
Po dwóch miesiącach przygotowań, grupa wraz z opiekunem rozpoczęła miesięczny staż zawodowy. Staż został podzielony na dwie części. Pierwszą część uczniowie spędzili w zaprzyjaźnionej szkole - Svendborg Erhervskole. Nauczyciele zawodu tejże szkoły, pod przewodnictwem Dyrektor Liselotte Kroyer, przekazali naszym uczniom niezbędną wiedzę na temat kuchni duńskiej. Uczniowie poznali sztukę przygotowania tradycyjnych dań, takich jak ciasta marcepanowego, dań świątecznych, czy kanapek duńskich.
Druga część stażu odbyła się w starannie dobranych miejscach pracy, hotelach i restauracjach, gdzie uczniowie wykonywali szereg zadań związanych z zarządzaniem kuchnią, organizacją pracy w kuchni czy przygotowaniem posiłków dla klientów.
Należy zaznaczyć, iż całość stażu odbyła się wyłącznie w języku angielskim, a nasza młodzież uzyskała najwyższe noty od swoich pracodawców, którzy chwalili uczniów za przygotowanie i zaangażowanie w pracy, zdolności językowe oraz umiejętności interpersonalne i pomysłowość. Podczas pobytu w Danii uczniowie godnie prezentowali, a także promowali szkołę, miasto, region i kraj.
Uczniowie nie kryją radości z uczestnictwa w projekcie. "Dzięki temu Projektowi nie tylko nauczyłam się podstaw gotowania, ale i przekonałam sie jak dużo brakuje jeszcze, by mój angielski nazwać perfekcyjnym. Podobało mi się to, ze musieliśmy sobie sami radzić z dogadywaniem sie z Duńczykami. No i poznałam wiele nowych słówek używanych w kuchni." - mówi Sara Mazurkiewicz, dodając, że "ten projekt jest świetny [...] myślę, ze powinien zostać powtórzony w przyszłym roku, bo daje naprawdę duże szanse na nauczenie sie wielu ciekawych rzeczy".

Prezentacja z Projektu



W dniach 6-11 listopada 2009r. dyrektor szkoły Małgorzata Niewrzela wraz z nauczycielami odbyli wizytę monitorującą w ramach Programu Leonardo da Vinci. Grupa 14 osób, która przebywa w Danii jest bardzo zadowolona z realizacji Projektu. Po stażu w szkole, gdzie pracowali wraz z duńskimi kolegami, pracują obecnie w restauracjach na terenie miejscowości Svendborg. Są to lokalne restauracje, restauracje hotelowe (w tym również renomowane czterogwiazdkowe hotele), domy opieki społecznej. Dzięki temu Projektowi mają możliwość poznania środowiska zawodowego, organizacji i kultury pracy w innym kraju. Mogą dostrzec różnice mentalne i kulturowe. Ale przede wszystkim mogą wykorzystać swoją wiedzę i kwalifikacje w nowym środowisku. Pani Dyrektor spotkała się z niektórymi pracodawcami i było jej ogromnie miło, że wszyscy są bardzo zadowoleni z pracy uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Bytomia. Uczniowie wykazują się nie tylko dobrą znajomością języka angielskiego, ale również łatwością nawiązywania kontaktów i zdolnościami adaptacyjnymi.

         

W sytuacjach kryzysowych uczniowie mają wsparcie nauczyciela koordynatora. Koordynatorzy Projektu to nauczyciele języka angielskiego: mgr Bartłomiej Polesiak i mgr Justyna Woźniak.

         

Instytucją goszczącą, a jednocześnie organizującą Projekt jest zaprzyjaźniona szkoła Svendborg Erhvervsskole. Koordynatorami projektu ze strony duńskiej są: Dyrektor Szkoły Liselotte Kroyer, koordynator projektu Anni Skov Olsen oraz nauczyciele zawodu Michael Friis i Maria. Lista: uczestnikow Projektu:
  1. Bartnicka Larysa 3H1
  2. Stypa Dolores 3H2
  3. Jonek Agata 2H2
  4. Mazurkiewicz Sara 2H2
  5. Imiłowska Natalia 3H1
  6. Łoś Katarzyna 3H1
  7. Przybylok Marta 3H1
  8. Lichtańska Aleksandra 3H1
  9. Pola Jakub 3H1
  10. Klimczak Paweł 2H1
  11. Retka Łukasz 2H1
  12. Janicka Sandra 2H2
  13. Marklowski Andrzej 2H2
  14. Von Eicken Konrad 3H1



12. października 2009r. młodzież Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Bytomiu wraz z Panią Dyrektor Małgorzatą Niewrzelą oraz doradcą zawodowym z Danii Finnem Ravnem, w ramach przygotowania kulturowo-językowego Programu Leonardo da Vinci, uczestniczyła w spotkaniu z Honorowym Konsulem Danii w Ambasadzie w Krakowie. Pan Konsul Janusz Kahl między innymi opowiedział grupie o pracy w Nordic House, o zwyczajach i kulturze Danii, o dpowiedział na nurtujące młodzież pytania. Spotkanie przebiegało w bardzo miłej atmosferze. Pan Konsul wyraził zadowolenie ze współpracy szkoły z partnerami duńskimi i obiecał wspierać działania w tym kierunku.
    



11 października 2009r. grupa realizująca Projekt Programu Leonardo da Vinci "Praktyka czyni mistrza" rozpoczyna spotkania z Finnem Ravnem - doradą zawodowym z Danii. Pan Ravn opowie im o kulturze Danii, o zwyczajach, nauczy ich kilku podstawowych słówek i zwrotów potrzebnych w życiu codziennym oraz w pracy w kuchni. Zajęcia będą odbywały się w wymiarze 5 godzin dziennie od niedzieli do środy. W poniedziałek 12.10.2009r. cała grupa wraz z Panią Dyrektor oraz Panem Ravnem pojedzie na spotkanie z Konsulem Duńskim do Krakowa.


Rekrutacja uczestników: zachowanie co najmniej dobre, bardzo dobra znajomość języka angielskiego, akceptacja Rady Pedagogicznej.
Obecnie Projekt jest w fazie przygotowania kulturowo - językowego. Uczniowie mają dodatkowe zajęcia z dyrektorem szkoły, pedagogiem, nauczycielami języka angielskiego oraz nauczycielami zawodu. W październiku przyjedzie do szkoły doradca zawodowy z Danii - Finn Ravn, który między innymi nauczy ich podstawowych zwrotów w języku duńskim przydatnych w życiu codziennym oraz w pracy w kuchni, powie na temat kultury i zwyczajów duńskich. Dzięki temu start młodzieży na praktykach będzie znacznie łatwiejszy. Grupa ma też spotkanie z Ambasadorem Duńskim w Krakowie - panem Januszem Kahlem, który wyraził ogromne zadowolenie ze współpracy szkoły z Danią, nie tylko w ramach tego Projektu.
Organizacja Projektu jest bardzo przemyślana. Podczas całego stażu z uczniami jest nauczyciel, który pomaga w adaptacji oraz w rozwiązywaniu ewentualnych problemów. W połowie stażu dyrektor szkoły przeprowadza wizytę monitorującą. Na zakończenie uczniowie uzyskują ocenę w postaci certyfikatu Europass Mobility - dokumentu uznawanego we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Taki dokument może w przyszłości być przydatny w znalezieniu bardziej atrakcyjnej pracy.

galeria
office 365
english films
gazeta zsgh
hotspot zsgh
translate
sonda zsgh
Gdzie chesz spędzić wakacje?
Za granicą
Nad morzem
W górach
W domu
Na wsi

Ilość oddanych głosów: 565
certyfikaty
biuletyn
rodo
IP: 54.224.11.137
 Copyright® ZSGH Bytom
 Design by Olin
statystyka Od 1 listopada 2004 stronę odwiedzano 10428698 razy.
Obecnie: 17 gości online 
wróć do górę