W dniach 8-9 kwietnia w Domu Polonii w Pułtusku odbyła się X Olimpiada Młodych Barmanów. W tegorocznej edycji wzięło udział 87 uczniów ze szkół gastronomicznych z całej Polski. Do finału przeszło 43 uczniów. Młodzież przyjechała do Pułtuska ze swoimi nauczycielami, którzy pomagali im w przygotowaniu się do Konkursu.
Pierwszego dnia Olimpiady odbyła się konkurencja FREE POURING. Zawodnik musiał wykonać trzy nalania "z ręki", czyli bez użycia miarki barowej - lewą ręką, prawą oraz dwiema.
Następnego dnia podczas drugiej części finału, uczestnicy przyrządzili napoje mieszane - obowiązkowe i własne. Każdy uczestnik losował jeden z dziesięciu napojów, których receptury zostały wysłane do nich wcześniej przez organizatora. Były to: BACARDI COLA, BACARDI COCTAIL, DAIQUIRI, GIN FRIZZ, MARTINI COCTAIL, MARTINI GRAND PRIX, MARTINI MONACO, EL’ PRESIDENTE, ROB ROY, VODKATINI.
Wylosowany drink uczniowie przyrządzali w dwóch porcjach, bez posługiwania się recepturą. Przyrządzając napój, uczestnik musiał opowiadać sędziemu, co robi po angielsku. Ocena wystawiana za znajomość języka angielskiego była istotnym składnikiem ogólnej oceny. Następnie uczeń przyrządzał napój mieszany własnej kompozycji. Czas na przygotowanie trzech porcji był limitowany: 5minut na short drinka i 7 minut na long drinka. Do ogólnej oceny kwalifikacyjnej sumowany były punkty zdobyte za: konkurencje FREE POURING, znajomość języka angielskiego, ocenę techniczną za napój obowiązkowy oraz ocenę techniczną i degustacyjną za przyrządzony napój własnej kompozycji.
Dodatkową atrakcją tegorocznej edycji Olimpiady Młodych Barmanów był FLAIR. 14 uczniów zgłosiło się by spróbować sił w tej konkurencji. Nad organizacja konkursu i prawidłowym przebiegiem czuwali jurorzy z Independent Flair League. Zwycięzcą został Andrzej Kos z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, natomiast drugie miejsce zdobył uczeń naszej szkoły Paweł Klimczak z klasy 3H1. Organizatorem i promotorem Olimpiady Młodych Barmanów jest grupa Bacardi-Martini, zajmująca czołową pozycję w rankingu największych producentów i dystrybutorów alkoholi na świecie.
Przegląd Gastronomiczny Nr 5/11
www.przeglad-gastronomiczny.pl |