http://zsgh.bytom.pl/projekty/erasmus/2015/erasmus_news1.jpg

O PROJEKCIE

W projekcie uczestniczy trzydziestu uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich uczących się w zawodach: technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych.

Projekt składa się z dwóch mobilności, podczas których uczniowie odbywać będą praktyki w hiszpańskich i włoskich hotelach oraz lokalach gastronomicznych

- staż w Salamance, Hiszpania (wrzesień 2016)

- staż w Rzymie, Włochy (marzec 2017)

W projekcie "Młodzież z pasją - kształcenie zawodowe na południu Europy" wzięło udział 30 uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu z kierunków technik hotelarstwa oraz żywienia i usług gastronomicznych wyłonionych w procesie przejrzystej rekrutacji.

Naszym partnerem była dynamiczna organizacja Tellus Limited, centrum szkoleniowe zajmujące się realizacją projektów europejskich, która zapewniła uczestnikom odbycie praktyki zawodowej.

Projekt podzielony był na dwie mobilności: czterotygodniowy staż we wrześniu 2016 r. w Salamance, w Hiszpanii dla 15 uczestników oraz w marcu 2017r. w Rzymie, we Włoszech dla pozostałej 15-osobowej grupy wraz z opiekunami. Beneficjenci odbywali czterotygodniowy staż we włoskich i hiszpańskich hotelach i restauracjach, starannie dopasowanych do potrzeb uczestników w celu podniesienia ich kompetencji zawodowych, szczególnie w zakresie włoskiej i hiszpańskiej kuchni i hotelarstwa.   

Celami projektu było podniesienie kompetencji zawodowych uczestników stażu i nabycie umiejętności praktycznych w zawodach technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych oraz zachęcenie młodzieży do nauki języków obcych.

W rezultacie młodzież uczestnicząca w projekcie mogła udoskonalić i zdobyć nowe umiejętności zawodowe, w zakresie języka obcego zawodowego oraz poznać specyfikę pracy na południu Europy.

Kolejną korzyścią projektu jest wzrost wiary w siebie i we własne możliwości oraz umiejętności, szczególnie dla części młodzieży zagrożonej patologiami i wykluczeniem społecznym. 

Po powrocie uczestnicy dzielili się ze swoimi doświadczeniami podczas licznych prezentacji, Dni Otwartych szkoły, warsztatów dla lokalnych szkół, Międzynarodowych Warsztatów Gastronomiczno-Hotelarskich, co pozwoliło rozpowszechnić rezultaty naszego projektu w środowisku szkolnym i lokalnym.

The Participants of the Project " The youth with passion- vocational training in the south of Europe" have been 30 students of Zespol Szkol Gastronomiczno-Hotelarskich in Bytom: a technician of hotel industry and a technician of nutrition and catering; all of them have been chosen in the transparent recruitment process.

The host organization, Tellus Limited which is a training center specializing in European projects, has provided the Beneficiaries with possibility of practical training at workplaces.

The project was divided into two parts: a four-week traineeship in Salamanca, Spain in September 2016 and in Rome, Italy in March 2017; each time a group of 15 carefully chosen benericiaries with one chaperon. The four-week training took place in Spanish and Italian hotels and restaurants, which were carefully chosen to meet the beneficiaries' needs and make the education effective to further improve their vocational skills, in particular those connected with the Italian and Spanish cuisine and hospitality

The aim of the Project was to improve the vocational competence of our students at a workplace and gaining new skills as well as encouraging the young to learn languages.

 As a result the youth taking part in the Project could bring their vocational competence to a higher level, gain new practical vocational skills enriched with vocational foreign language practice in the Southern European job market.

Another long-term benefit of the Project is the increase of self-esteem of the participants, especially important for the ones at risk from social ills and social exclusion. 

After the mobilities the beneficiaries have shared their experiences during many presentations, School Open Day, workshops for local schools, International Workshops of Hotel Industry, which made the results of the Project be visible in the school and local environment.

PROGRAM

Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

TYTUŁ PROJEKTU

Młodzież z pasją – kształcenie zawodowe na południu Europy ( The youth with passion- vocational training in the south of Europe)

BENEFICJENCI I MIEJSCA PRAKTYK

Grupa 1– 15 uczniów zawodów technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych odbywało praktykę w hotelach i placówkach gastronomicznych w Salamance, Hiszpanii

Grupa 2 Rzym, Włochy – 15 uczniów zawodów  technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych odbywało praktykę w hotelach i placówkach gastronomicznych w Rzymie, Włochy

ZAKWATEROWANIE – u rodzin goszczących w Salamance i Rzymie

CZAS TRWANIA MOBILNOŚCI

GRUPA 1-  04/09/2016- 01/10/2016

GRUPA 2 -12/03/2017-08/04/2017

REKRUTACJA

GRUPA 1 -styczeń 2016

GRUPA 2- listopad 2016

 PRZYGOTOWANIE DO MOBILNOŚCI

GRUPA 1 LUTY- SIERPIEŃ 2016

GRUPA 2 GRUDZIEŃ 2016- MARZEC 2017

KOSZT

Projekt w całości finansowany z Funduszy Europejskich na kwotę 315 375, 58 PLN/ 75400 Euro