http://zsgh.bytom.pl/projekty/erasmus/2015/erasmus_news1.jpg

Kuchnia włoska

 

Serdecznie wszystkich witamy. Chcielibyśmy przedstawić wam po krótce, kuchnię włoską i jej specjały oraz pokazać wam miejsca w których pracowaliśmy i choć trochę wam je przybliżyć.

La colazione

Włoskie śniadanie rożni się od polskiego, bo składa się głównie z produktów słodkich, a jego podstawę stanowią kawa espresso i rogalik (cornetto) lub tost z kremem orzechowym- nutellą i herbatniki (biscotti). Statystyki wykazują, że ponad 30% mieszkańców Włoch na śniadanie pije tylko kawę, tzw ''małą czarną''. Pomaga w rozbudzeniu organizmu i zaspokaja do południa, kiedy to jedzą obfity obiad. Typowy Włoch pije kawę z mlekiem tylko do 11, czyli w porze śniadaniowej. Jeżeli zamówi ten napój w godzinach popołudniowych może się spotkać z rozbawioną miną kelnera.

La pranzo

Włoski obiad składa się zazwyczaj z 2 dań. Na pierwsze to gotowany na rożne sposoby makaron a na drugie mięso albo ryba z dodatkiem warzyw i ziemniaków.  Po obiedzie Włosi piją kawę espresso podawana z deserem, czyli lodami bądź tiramisu.  Typowa włoska kawa to espresso, natomiast kawa rozpuszczalna jest dużo mniej popularna i kosztuje znacznie więcej.

La cena

Najbardziej obfitym i zarazem najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest kolacja, spożywana około 20. To doskonały moment na spotkania w gronie rodzinnym i przyjacielskim.  Jada się wtedy zazwyczaj makaron albo zupę i drugie danie – mięso, rybę lub warzywa.  Często pizza króluje na kolacjach.

Głównymi składnikami potraw włoskich są: oliwa, pomidory, ryby, jarzyny, świeże owoce oraz cała gama przypraw od bazylii, pieprzu, oregano, estragonu, tymianku rozmarynu aż po dużą ilość parmezanu. Nie brakuje również cebuli, czosnku oraz oliwek.  Potrawy mączne, rybne oraz owoce morza są specjalnością tego kraju.

W tradycyjnym włoskim domu spożywanie posiłków odbywa się w sposób bardzo uroczysty. Począwszy od przystawki, czyli serów, wędlin, sałaty bądź sufletów, do tego napój – aperitif Campari. Następnie pierwsze danie, czyli ryż, makaron albo zupa, potem drugie danie, w skład którego wchodzi mięso lub ryba z rusztu i do tego sałatki albo gotowane na parze warzywa. Jako napój do dania głównego, Włosi preferują czerwone wino: Barolo (męskie) i Barbaresco (żeńskie) lub Grappę – słynną włoską wódkę.

Powszechnie wiadomo, że to Włosi wymyślili pizze, jednak mieli swoich poprzedników, bo już w starożytności pojawiły się pierwsze koncepcje tego dania. Natomiast w 1889 roku w Neapolu, kucharz Rafaele Esposito, właściciel Pizzeria di Pietro e Basta Cosi, przygotował specjalną pizzę (w której skład wchodził przede wszystkim sos pomidorowy, biała mozzarella i pasta z bazylii) dla króla Umberto I i królowej Małgorzaty. Od tego momentu było to ich ulubione danie. To właśnie na cześć królowej została nazwana najpopularniejsza na świecie pizza zwana Margheritą

Spaghetti – potrawa na bazie makaronu podawana wymieszana z odpowiednim sosem oraz posypana serem, głównie parmezanem lub pecorino.

Lasagne, lasagna – tak nazywa się zarówno makaron, który jest w postaci prostokątnych płatów, ale również danie przygotowywane na bazie tego makaronu.

Risotto – bardzo popularna włoska potrawa, przyrządzana na bazie ryżu, który musi być początkowo podsmażony na maśle bądź oliwie, razem z cebulą lub czosnkiem, następnie gotowany z dodatkiem wytrawnego wina. Po ugotowaniu ryż miesza się z parmezanem, świeżym, lekko solonym masłem, śmietaną, jogurtem lub innymi składnikami które nadadzą mu aksamitnej konsystencji.  Risotto można jeść zarówno bez dodatków (tzw. risotto po mediolańsku- alla milanese) jak i z dodatkiem owoców morza, warzyw, drobiu, wątróbki, grzybów.

Gnocchi – odpowiednik polskich kopytek, jednak we Włoszech istnieje wiele regionalnych wersji tych klusek. Mogą być przyrządzane z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej.  Podawane są z sosami takimi jak: pomodoro, funghi czy pesto.

Focaccia – rodzaj pieczywa, często będącego podstawa pizzy. Podróżując po Włoszech można skosztować rożne odmiany focaccia, od zwykłego, suchego, z sola, rozmarynem, szałwia aż do puszystego z pomidorami i oliwkami. Całość musi być polana oliwa z oliwek. Zwykle focaccio podaje się na ciepło przed głównym posiłkiem, aby zaspokoić pierwszy głód.

Espresso parzy się zazwyczaj z mieszanek kilku gatunków kaw. Powstała w ten sposób kawa ma (po prawidłowym przygotowaniu) gęstą, orzechowobrązową piankę zwaną z wł. crema. Piance tej espresso zawdzięcza dużą część swego aromatu. Oprócz samodzielnego napoju, stanowi ona bazę dla bardzo wielu innych napojów kawowych - m.in. latte macchiato, caffè macchiato czy cappuccino.

Wina włoskie – podobnie jak Francja czy Hiszpania (z którymi Włosi konkurują o status największego producenta wina na świecie), Włochy są jednym z najstarszych regionów, w których uprawia się winorośl. Dawniej to Etruskowie i Grecy uprawiali winogrona w tym rejonie, następnie produkcja wina rozwijała się w starożytnym Rzymie. Z Włoch pochodzą m.in. takie rodzaje win jak: chianti, marsala czy bardolino.

Tiramisu (wł. „tirarsi sù” – przebudź się, „tirami sù” poderwij mnie) – pyszny deser, w którego skład wchodzi warstwa biszkoptu nasączonego bardzo mocno kawą espresso oraz likierem Amaretto, następnie na tą warstwę nakłada się krem przygotowany z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, na koniec całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Panna cotta (wł. gotowana śmietanka) - deser, który pochodzi z północnych Włoch.  Do jego przyrządzenia potrzebna jest podgrzana śmietana wymieszana z żelatyną oraz wanilią, musem owocowym, skórką cytrynową. Całość wylewa się do okrągłej foremki i czeka aż ostygnie. Na koniec przystraja się owocami lub sosem owocowym.

Giggrtto al portico d'ottavia, restauracja, w której przedewszystkim gości kuchnia typowo włoska, a cały personel traktuje się jak rodzina. Specjalością restauracji są karczochy, które jako pierwsi zaczeli przyżądzać.  Poza wspaniałą atmosferą panującą w estauracji, każdy klient może liczyć na profesjonalną i szybką obsługę.

Le petit bio, to restauracja różniąca się na tle innych, gdyż oferuje kuchnię wegańską. Wbrew pozorom, dania przygotowywane bez produktów pochodzenia zwierzęcego, nie są gorsze od innych a momentami wręcz przeciwnie. Orginalny i niepowtarzalny smak, w tym miejscu napewno tego nie brakuje.

Al pompiere to restauracja, w której napewno można zjeść dobry makaron, lecz nie tylko to, przepyszne przekąski, czy klasyczny pomidor z mozzarellą, w takim wykonaniu, jakie zapamiętacie do końca życia a może i trochę dłużej.

Locanda Rigatoni, nie tylko restauracja ale i kawiarnia, miejsce w którym mozna napić się wyśmienitej włoskiej kawy,ale też zjeść przepyszną pizze, najlepszą w okolicy, każdy kto zechce odwiedzić to mijsce może też liczyć na wspaniałe włoskie kluseczki gnochi.

Mamy nadzieję, że choć trochę przybliżyliśmy wam kuchnię włoską i choć częściowo zachęciliśmy do podrózy aby osobiście spróbować tej kuchni czy też poprostu poczuć klimat. Może też ktoś z was od teraz postanowi wprowadzić do swojego domu trochę włoskich klimatów.

 Dziękujemy za uwagę.