W czteroletnim cyklu kształcenia uczeń może uzyskać tytuł Kelnera po potwierdzeniu dwóch kwalifikacji wyodrębnionych w ramach zawodu:
- K.1–T.9. Wykonywanie usług kelnerskich. – egzamin potwierdzający kwalifikację pod koniec klasy drugiej;
- K.2-T.10. Organizacja usług kelnerskich. – egzamin potwierdzający kwalifikację pod koniec pierwszego semestru klasy czwartej.
Uzupełnieniem dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie kelner jest suplement w języku polskim i języku obcym zawierający opis kompetencji
zawodowych.
Kelner wykonuje czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gości zakładach gastronomicznych, obsługą przyjęć okolicznościowych, obsługą
gastronomiczną innych imprez, świadczeniem usług cateringowych poza zakładem gastronomicznym a także kelnerską obsługą gości w pokoju hotelowym.
Do głównych zadań kelnera, pracującego w zakładzie gastronomicznym, można zaliczyć przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi gości, obsługiwanie gości z
wykorzystaniem różnych systemów obsługi, serwowanie potraw i napojów różnymi metodami i technikami oraz inkasowanie należności za potrawy napoje i towary
handlowe z zastosowaniem form gotówkowych i bezgotówkowych.
Innymi ważnymi zadaniami są : doradzanie i udzielanie gościom informacji na temat podawanych potraw i napojów, posługiwanie się narzędziami, maszynami i
urządzeniami wykorzystywanymi do obsługi; nakrywanie i sprzątanie stołów w zależności od rodzaju świadczonych usług (także w obecności gości) sporządzanie
potraw i napojów w obecności gości. Do ważnych zadań kelnera należy przygotowywanie i obsługiwanie przyjęć i innych imprez gastronomicznych, także poza
siedzibą zakładu gastronomicznego.
Kelner, jak każdy pracownik gastronomii jest zobowiązany do przestrzegania obowiązujących procedur zapewniających bezpieczeństwo zdrowotne i wysoką jakość
żywności.
Ze względu na bezpośredni kontakt z gośćmi, kelner staje się odpowiedzialny za odpowiednie ich przyjęcie, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym;
jest „Żywą reklamą” zakładu gastronomicznego. Praca kelnera wymaga stałej dużej koncentracji, odporności na stres i wiąże się często z dużym wysiłkiem
fizycznym. Dlatego od kandydata do zawodu kelnera wymaga się szczególnych predyspozycji psychofizycznych i wysokiej kultury osobistej.
Zawód kelnera łączy w sobie elementy pracy indywidualnej i zespołowej. Zazwyczaj kelner samodzielnie obsługuje gości, jednak aby zrealizować jego
zamówienie i należycie obsłużyć gości musi współpracować z innymi pracownikami zakładu, może także pracować w zespołowym systemie obsługi kelnerskiej.
Kształcąc się w tym kierunku nabędziesz umiejętności związane z:
- kompleksową obsługą gości w zakładach gastronomicznych, oraz przyjęć okolicznościowych i imprez organizowanych przez te zakłady,
- żywieniem zbiorowym,
- pracą w administracji na przykład w księgowości lub dziale sprzedaży,
- pracą w administracji w zakładach zbiorowego żywienia (hotele, restauracje, szpitale itp.),
- organizacja produkcji gastronomicznej,
- planowaniem i realizacją usług gastronomicznych,
- planowaniem i oceną żywienia,
- sporządzaniem i ekspedycją potraw i napojów,
- oceną jakości żywności oraz sposobami jej przechowywania;
Miejsca Pracy absolwentów po ukończeniu szkoły:
- zakłady żywienia zbiorowego otwartego (pensjonaty, hotele, kawiarnie bary, restauracje promy i statki);
- zakłady żywienia zbiorowego zamkniętego (ośrodki wczasowe i sanatoria);
- instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
- własna działalność gospodarcza w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.
Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Posiadając maturę, możesz starać się o przyjęcie na dowolny kierunek studiów, a dysponując wiedzą z
zakresu żywienia i usług gastronomicznych jesteś lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów.
Kierunki studiów związane z gastronomią:
Technologia żywności, Towaroznawstwo, Dietetyka ,Żywienie człowieka i nauki konsumenckie, Nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, Hotelarstwo
i turystyka, Organizacja i zarządzanie w gastronomii.
W czasie nauki zawodu wiedzę będziesz zdobywać na następujących przedmiotach:
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Język obcy zawodowy
- Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej
- Zasady żywienia
- Obsługa informatyczna w gastronomii
- Ekonomika i rachunkowość w gastronomii(K.2.)*
- Towaroznawstwo
- Obsługa konsumenta(K.1)*
- Praktyki zawodowe
- Pracownia technologiczna (K.1)*
- Pracownia planowania usług gastronomicznych(K.2)*
- Pracownia rozliczania usług gastronomicznych (K.2)*
- Praktyki zawodowe
*)K.1–T.9. WYKONANIE USŁUG KELNERSKICH - (kwalifikacja pierwsza)
*)K.2-T.10. ORGANIZACJA USŁUG GASTRONOMICZNYCH – (kwalifikacja druga)