W dniu 03.02.2025 r. w Naszej szkole odbyło się praktyczne podsumowanie projektu Erasmus+ warsztaty n-li zawodu, w którym uczestniczył Nasz gość specjalny Jesmond Borg, dyrektor Szkoły ITS na Malcie- oddział na Gozo, nauczyciele biorący udział w projekcie Iwona Rożek, Robert Majda, Witold Sbirenda, ponadto młodzież szkoląca się na Cyprze, pod okiem koordynatora ZSGH pani Katarzyny Drabik. Wydarzenie to połączone było z wprowadzeniem do kolejnego wyjazdu nauczycieli przedmiotów zawodowych pani Beaty Ochmańczyk, Ilony Steczkiewicz oraz Aleksandry Dąbrowskiej -Hok, którzy w kwietniu w ramach projektu Erasmus+ odbędą szkolenia zawodowe na Malcie. Głównym założeniem podsumowania było zapoznanie nauczycieli przedmiotów zawodowych z kuchnią cypryjską i przygotowaniem Meze, czyli zestawu małych dań i przekąsek. Założeniem szkolenia było dzielenie się zdobytą wiedzą, metodami pracy oraz umiejętnością pracy w grupie. W ramach szkolenia nauczyciele zostali podzieleni na zespoły, w których przygotowywali potrawy cypryjskie według wskazanych receptur i technik wykonania. Byliśmy pod dużym wrażeniem zaangażowania i tempa pracy nauczycieli zawodowców. Przygotowanie Meze okazało się doskonałą forma sprawdzenia swoich umiejętności, wykorzystania swojej wiedzy i metod pracy. Młodzież, która uczestniczyła w podsumowaniu projektu wykazała się wzorową postawą zawodową, zaangażowaniem i pracowitością. Całe szkolenie przebiegało w fantastycznej atmosferze, czego zwieńczeniem były przygotowane potrawy i deser w wykonaniu pana Jesmonda. Ponadto w wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele władz miasta Bytomia. Dziękujemy za zaangażowanie i współpracę wszystkim uczestnikom szkolenia.