Nazywam się Jakub Mrosek i mam 17 lat i uczęszczam do Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu. Zacząłem naukę w 2020 roku w tej szkole. Początkowo byłem sceptycznie nastawiony co do nauki o gastronomii. Po kilku trudnych chwilach, rozmowach z nauczycielami oraz rodziną, dostałem pozytywnej energii, dzięki której zmieniłem podejście do życia oraz nauki w tej szkole. Jestem osobą: otwartą, pozytywną, przyjacielską pomocną, ale także ambitną i twardo stąpam po ziemi.
Moje zainteresowania to nie tylko gastronomia, lecz także: elektryka, sport, słuchanie muzyki, dzięki którym mogę się rozwijać w przyszłości. Elektryki uczę się od kolegi, przy pracach remontowych. Muzyki zaś słucham często do odstresowania się, a nawet kiedyś zacząłem ćwiczyć grę na gitarze akustycznej oraz keyboardzie, a sport uprawiam do odreagowania emocji i, z pasji.
W 2022 roku w listopadzie odbyłem praktykę miesięczną zawodową w Courtyard by Marriott Katowice City Center. Wyniosłem większą wiedzę praktyczną jak i teoretyczną, ale także w niektórych sytuacjach mogłem wykorzystać swoją znajomość języka angielskiego na poziomie A2 w restauracji znajdującej się na 27. piętrze.
W 2023 roku w maju będę miał okazję wylecieć na Cypr na staż zawodowy, na którym będę mógł się pochwalić swoją dotychczas osiągniętą wiedzą i nauczyć się nowych rzeczy oraz zdobyć nowe doświadczenie za granicą, nie tylko kulinarne, ale także kulturowe.
Teraz już wiem co chcę robić w życiu, czyli wiązanie przyszłości z gastronomią.