• pic1
  • pic2
  • pic3
  • pic4
Następne wakacje za 189 dni 
sukcesy uczniów
nasze projekty
nasi partnerzy
41-902 Bytom, ul. Żeromskiego 26, tel/fax: +48 32 2813841, sekretariat@zsgh.bytom.pl


plan lekcji

dziennik

zastępstwa

WIZERUNEK UCZNIA KLASY GASTRONOMICZNEJ
(kucharz, kelner, technik żywienia i usług gastronomicznych)
Uczeń klasy gastronomicznej powinien charakteryzować się:

  • zainteresowaniami kulinarnymi,
  • zainteresowaniami kulturowymi,
  • wysoką kulturą osobistą,
  • komunikatywnością , umiejętnością wysławiania się,
  • wysokim poziomem aktywności,
  • podzielnością uwagi,
  • operatywnością,
  • życzliwością,
  • dokładnością,
  • poczuciem estetyki,
  • higieną osobistą,
  • sprawnością manualną,
  • samodzielnością i inicjatywą,
  • dobrym stanem zdrowia,
  • refleksem,
  • otwartością na przyswajanie nowości,
  • odpornością na stres,
  • miłą aparycją,
  • umiejętnością podejmowania szybkich decyzji,
  • samodzielnością,
  • odpowiedzialnością,
  • kreatywnością myślenia.
STRÓJ UCZNIA KLASY GASTRONOMICZNEJ

Cukiernik
(Strój wykorzystywany na zajęciach: technoligie produkcji cukierniczej, zajęcia praktyczne od klasy pierwszej)
  • Bluza dwurzędowa biała
  • Spodnie długie białe
  • Zapaska zielona
  • Czapka z daszkiem
  • Obuwie ochronne antypoślizgowe
(każdy uczeń obowiązkowo musi posiadać woreczek czystości składający się z: 2 ściereczek kuchennych, małego ręcznika, mydła, gąbki i druciaka do mycia, rękawic kuchennych ochronnych)

Kucharz
(Strój wykorzystywany na zajęciach: procesy technologiczne w gastronomii, pracownia technologiczna, zajęcia praktyczne od klasy pierwszej)
  • Bluza kucharska dwurzędowa biała
  • Spodnie długie białe
  • Zapaska granatowa
  • Czapka z daszkiem
  • Obuwie ochronne antypoślizgowe
(każdy uczeń obowiązkowo musi posiadać woreczek czystości składający się z: 2 ściereczek kuchennych, małego ręcznika, mydła, gąbki i druciaka do mycia, rękawic kuchennych ochronnych)

Technik żywienia i usług gastronomicznych
(Strój wykorzystywany na zajęciach: pracownia technologiczna, zajęcia praktyczne od klasy drugiej oraz praktyka zawodowa w klasie trzeciej)
  • Bluza kucharska dwurzędowa biała
  • Spodnie długie białe
  • Zapaska czerwona
  • Czapka z daszkiem
  • Obuwie ochronne antypoślizgowe
(każdy uczeń obowiązkowo musi posiadać woreczek czystości składający się z: 2 ściereczek kuchennych, małego ręcznika, mydła, gąbki i druciaka do mycia, rękawic kuchennych ochronnych)

Kelner
Odpowiedni ubiór jest wizytówką każdego kelnera oraz zakładu w którym pracuje.
Wytyczne dla uczniów:
  • Garnitur dopasowany (spodnie i marynarka lub spodnie i kamizelka w kolorze czarnym).
  • Koszula biała, wyprasowana z długim rękawem, muszka.
  • Buty kryte, wypastowane, czyste, skarpety w kolorze czarnym.
Wytyczne dla uczennic:
  • Kostium dopasowany do figury (spódnica i kamizelka w kolorze czarnym), spódnica o długości: 5cm przed kolano, do kolana lub za kolano.
  • Koszula biała, wyprasowana z kołnierzykiem i długim rękawem, muszka.
  • Buty kryte, czarne, wypastowane, obcas do 4cm, rajstopy w kolorze naturalnym, gładkie.
  • Włosy czyste, spięte.
(Strój wykorzystywany na zajęciach: pracownia technologiczna)
  • Bluza kucharska dwurzędowa biała
  • Spodnie długie białe
  • Zapaska czerwona
  • Czapka z daszkiem
  • Obuwie ochronne antypoślizgowe
(każdy uczeń obowiązkowo musi posiadać woreczek czystości składający się z: 2 ściereczek kuchennych, małego ręcznika, mydła , gąbki i druciaka do mycia, rękawic kuchennych ochronnych )


Uczniowie zdobywają umiejętności i wiedzę zawodową w pracowniach technologicnych, pracowniach zajęć praktycznych, obsługi konsumenta oraz w pracowniach językowych.







galeria
office 365
english films
gazeta zsgh
hotspot zsgh
translate
sonda zsgh
Czy byłeś grzeczny w tym roku? (św. Mikołaj)
jak zawsze
jak diabli
jak aniołek
staram się
nie powiem
nie bardzo



Link do rezultatów
 
certyfikaty
biuletyn
Adres IP
 Copyright® ZSGH Bytom
 Design by Olin
statystyka Od 1 listopada 2004 stronę odwiedzano 8492683 razy.
Obecnie: 4 gości online