sukcesy uczniów |
|
|
nasze projekty |
|
|
|
|
nasi partnerzy |
|
|
|
|
|
twoje ip |
|
3.237.71.247 |
|
|
|
41-902 Bytom, ul. Żeromskiego 26, tel/fax: +48 32 2813841, sekretariat@zsgh.bytom.pl |
|
 plan lekcji |  dziennik |  zastępstwa |  nauczanie hybrydowe |
|
|
|
X JUBILEUSZOWY MIĘDZYSZKOLNY KONKURS WIEDZY HOTELARSKIEJ
25 marca 2020 r. godz. 1000
Patronat honorowy Prezydenta miasta Bytom
ORGANIZATORZY:

Rezydencja Luxury Hotel ****
ul. Stara 1
41- 940 Piekary Śląskie
www.rezydencjahotel.pl
e-mail: Recepcja@RezydencjaHotel.pl
Hotel Expert Events
Skw. Heleny Modrzejewskiej 1c/3, 41-933 Bytom
NIP 626-299-42-69
Tel: 791978828
hotelexpertevents.pl
e-mail: biuro@hotelexpertevents.pl

Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Bytomiu
ul. Żeromskiego 26
41 - 902 Bytom
tel./fax 32/ 281-38-41
e-mail: sekretariat@zsgh.bytom.pl
Nauczyciele zawodu odpowiedzialni za organizację:
- mgr Emilia Lewandowska - lewandowska.emilia@zsgh.net.pl
- mgr Ilona Steczkiewicz - steczkiewicz.ilona@zsgh.net.pl
- mgr mgr Barbara Cichocka-Krawczyk - cichocka.barbara@zsgh.net.pl
- mgr Krzysztof Brol - brol.krzysztof@zsgh.net.pl
Kartę zgłoszenia szkoły
do udziału w konkursie należy przesłać do 6 marca 2020 r. na adres szkoły, z dopiskiem: X Jubileuszowy Międzyszkolny Konkurs Wiedzy Hotelarskiej
lub pocztą elektroniczną na adres: sekretariat@zsgh.bytom.pl
Cele konkursu
- rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem i turystyką oraz podnoszenie poziomu umiejętności zawodowych ujętych w podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa, zatwierdzonej przez Ministra Edukacji Narodowej,
- kształtowanie wzorców wychowawczych i pobudzanie ambicji zawodowych uczniów klas hotelarskich,
- motywowanie uczniów do podejmowania dalszego kształcenia na kierunkach hotelarsko-turystycznych szkół wyższych,
- kształtowanie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy,
- stworzenie dla młodzieży możliwości szlachetnego współzawodnictwa w rozwijaniu swoich uzdolnień i zainteresowań,
- prowadzenie współzawodnictwa między szkołami,
- integracja środowiska hotelarskiego,
- przygotowanie do egzaminu zawodowego w zawodzie technik hotelarstwa w ramach kwalifikacji TG.12 - Planowanie i realizacja usług w recepcji oraz kwalifikacji TG.13. - Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
Warunki uczestnictwa
Uczestnikiem konkursu może być każdy uczeń klasy od drugiej do czwartej technikum hotelarskiego. Konkurs jest dwuetapowy:
I etap - wewnątrzszkolny, w którym mogą brać udział wszyscy chętni uczniowie technikum hotelarskiego (szkoła macierzysta wyłoni kandydata do II etapu),
II etap - międzyszkolny.
Przebieg Międzyszkolnego Konkursu Wiedzy Hotelarskiej
Konkurs przygotowuje i przeprowadza Rezydencja Luxury Hotel**** w Piekarach Śląskich, pan Tomasz Antolak - właściciel i koordynator HOTEL EXPERT EVENTS oraz Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Bytomiu.
I etap realizowany jest w szkołach kształcących w zawodzie technik hotelarstwa. Nauczyciele zawodu opracowują zadania (mogą być w formie testu) dla pierwszego etapu. Zestawy zadań dla II etapu opracowują nauczyciele przedmiotów zawodowych Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu przy współpracy z Rezydencja Luxury Hotel**** oraz firmą HOTEL EXPERT EVENTS.
Określają oni czas udzielania odpowiedzi i kryteria oceniania.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych kandydujących szkół wysyłają do Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu kartę zgłoszenia uczestnika zakwalifikowanego do II etapu konkursu do 6 marca 2020 r.
Przystąpienie do konkursu równoznaczne jest z wyrażeniem zgody przez uczestników na publikację swojego wizerunku na szkolnej stronie
internetowej www.zsgh.bytom.pl oraz szkolnej stronie Facebooka zgodnie z art. 81 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawach autorskich
i prawach pokrewnych (Dz.U. 1994 nr 24 poz. 83).
Etap wewnątrzszkolny
- Szkolna komisja konkursowa I etapu powinna składać się z nauczycieli, których przedmioty obejmują swoim zakresem problematykę konkursu.
- Tematykę i sposób przeprowadzenia eliminacji szkolnych określają komisje szkolne w oparciu o elementy treści podstawy programowej kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa 422402 kwalifikacja TG.12. Planowanie i realizacja usług w recepcji oraz kwalifikacji TG.13. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
Do II etapu kwalifikuje się jeden najlepszy uczeń z danej szkoły, wyłoniony w eliminacjach szkolnych. W przypadku małej liczby zgłoszeń
z jednej szkoły będzie można zgłosić drugiego ucznia. Informacja zostanie przesłana do szkół 9 marca 2020 r. pocztą elektroniczną.
Etap międzyszkolny
Konkurs odbędzie się 25 marca 2020 r. o godz.10.00 w Rezydencja Luxury Hotel**** (ul. Stara 1, 41- 940 Piekary Śląskie)
Komisję X JUBILEUSZOWEGO MIĘDZYSZKOLNEGO KONKURSU WIEDZY HOTELARSKIEJ w II etapie tworzą:
- przewodniczący,
- przedstawiciele Rezydencja Luxury Hotel**** w Piekarach Śląskich,
- pan Tomasz Antolak - właściciel i koordynator HOTEL EXPERT EVENTS,
- przedstawiciele Hotelu Fajkier*** w Lgocie Murowanej,
- przedstawiciele firm sponsorujących nagrody w konkursie,
- nauczyciele przedmiotów zawodowych z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Bytomiu
Etap ten składa się z części praktycznej, wyłaniającej zwycięzcę konkursu, w której będą oceniane:
- ubiór
- autoprezentacja
- procedury check - in i check - out
- wiedza i umiejętności z zakresu obsługi konsumenta
- umiejętność konwersacji i rozwiązania problemu z gościem hotelowym w języku angielskim zawodowym
- sporządzanie i wypełnianie dokumentacji związanej z przyjęciem, pobytem gościa w hotelu i rozliczeniem usług
- wiedza i umiejętności związane z funkcjonowaniem służby pięter w obiektach hotelarskich
- znajomość i podział usług hotelarskich ze szczególnym uwzględnieniem znajomości Rezydencja Luxury Hotel****
W przypadku uzyskania tej samej liczby punktów przez uczniów, komisja przeprowadzi dogrywkę w formie pytań testowych, losowanych przez uczestników konkursu.
Sponsorzy:
ZAPRASZAMY I ŻYCZYMY UCZESTNIKOM POWODZENIA
|
|
|
|