4 lutego w ramach projektu Zawód od podszewki (kolejna już) 16-osobowa grupa uczniów naszej szkoły miała przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez szefa kuchni restauracji Appassionata w Radzionkowie. Pod okiem szefa uczniowie przygotowali – m.in. takie specjały jak przystawkę, danie główne i deser:
Polędwicę sous vide z emulsja pietruszkowo-ziołową, prażoną świńską skórą i aromatem bukowym, Kurczaka sous vide, gofry ziołowo-serowe z groszkiem i sosem BBQ oraz Sorbet z mango z aromatem sosny, ravioli sferyczne z pomarańczą i bezą.
Przewodnikiem po krainie smaków był Jarosław Śliwka, szef kuchni restauracji Apassionata.
Dla uczniów była to doskonała okazja przyjrzenia się z bliska pracy w restauracyjnej kuchni i rozmowy z samym mistrzem.
"Braliśmy aktywny udział w przygotowaniu dań, sporządzonych z rozmaitych surowców, różnymi metodami obróbki; co doprowadziło nasze kubki smakowe do pozytywnego szaleństwa. Co więcej, musimy przyznać, że wiedza mistrza została przekazana nam w pasjonujący sposób. To nowe doświadczenie sprawiło, że mamy chęć poszerzać swoje kulinarne horyzonty" – komentuje przedstawicielka uczniów Ola Skrzek z klasy 3T2.
Ogromne podziękowania za organizację, przekazaną wiedzę i umiejętności!!!